19 Mayıs 2010 Çarşamba

MİLFÖY YATAĞINDA TAVUKLU PİLAV

Aslında anlatacağım yemek bildiğiniz pilav üstü tavuk. Biraz özen, bir tutam sevgi, az biraz da hayal gücüyle sevgili anneciğimin ellerinden çıkmış farklı bir tavuklu pilav örneği.

Ben bu yemeği yapmayı da, sunmayı da, yemeyi de çok seviyorum. Şimdiye kadar ikram ettiğim herkes de afiyetle yedi. Buyurun bir de siz göz atın. Kimbilir belki akşama sevdiklerinize pişirmek istersiniz. Ama pişirirken biraz sevgi, biraz aşk katmayı unutmayın.

Şimdi gelelim tarife:
  • Önce tavuk flatolarımızı tuzlu suda iyice pişene kadar haşlıyoruz. Haşlanan tavukları ellerimizle küçük parçalar halinde parçalayıp tavaya alıyoruz. Tavukları tavada sıvıyağla kavuruyoruz. Biraz tereyağ, biraz karabiber ve tuz ekliyoruz.












  • İkinci aşama dolma fıstığı ve bademler. Yağsız tavada önce dolma fıstığını rengi değişene kadar kavuruyoruz. Dolma fıstıklarını bir kaba alıp, bir gece önceden ıslattığımız bademleri  soyup az sıvı yağda kavuruyoruz.
  • Sıra geldi iç pilava. Soğanları mümkün olan en ince şekilde doğrayıp hafif pembeleştiriyoruz. Ben havucun pilava kattığı rengi ve tadı sevdiğim için rendelenmiş havuç ilave ediyorum, dilerseniz siz başka bir malzeme, mesela domates, kullanabilirsiniz yada hiçbir şey eklemeden sade de yapabilirsiniz. Ardından pirincimizi de ekleyip bir süre kavurduktan sonra haşladığımız tavukların suyunu da ekleyip pilavımızı pişiriyoruz.Kuş üzümü veya baharatlar eklemek size kalmış.
  • Pilav demini aldıktan sonra,biraz da soğumasını bekleyip, küçük fırın kaplarına önce dolma fıstığı ve bademleri, sonra tavuğu, sonra da pilavı üst üste koyuyoruz. Fırın kabının en üstünde kalan pilavı kaşıkla düzelttikten sonra bir miföy yaprağını üzerine kapatıyoruz.

  • Milföy yaprağı eklemeden önce hazırladığınız yemeği servisten çok önce hazırlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Ama milföyün servisten en fazla 45 dk. önce buzluktan çıkıp, hafif yumuşayınca yemeğin üzerine kapatılması gerekiyor. 
  • Fırın kaplarını ısıtılmış fırına atmadan önce milföylerin köşeleri aşağı doğru kıvırıyoruz. Lakin bu milföy pişince yemeğimizin yatağı olacak.
  • Yemeğimiz milföyler pişene kadar fırında kalıyor böylece servise hazır hale geliyor.
  • Fırın kaplarımızı, sıcak olacağını dikkate alarak, bir tabağa ters çeviriyoruz.
Buyurun size 'MİLFÖY YATAĞINDA TAVUKLU PİLAV'



Merak etmeyin anlatıldığı kadar uzun sürmüyor. Bence tadı ve görüntüsü biraz uğraşa değer.

Afiyet Olsun !

1 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

tadı damağımda kalmıştı zaten, sende yedikten sonra gidip soyulmuş badem bile aldım ama nedense bir fırsat yaratıp da yapamadım..burada da yapılışını detaylı okduktan sonra yapmak bana farz oldu...eline emeğine sağlık