29 Mayıs 2010 Cumartesi

PLASTİK POŞET KULLANMAYA SON

Pek çok kişi bilmez ama ben  bir çevre mühendisiyim. Bilinçli bir seçimle değil sınav sisteminin cilveleri ve benim yanlış tercihler yapmam sonucu bu bölümü kazandım.

Pek çok insan çevre mühendisliğini peyzaj mimarlığıyla karıştırır, halbuki alakası bile yoktur. Kabaca anlatmak gerekirse ürettiğimiz atıklarının doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesi ve doğadan alıp kullandığımız her maddenin sağlık standartlarına uyacak şekilde arıtımının sağlanması diyebiliriz.

Dört yıl boyunca ağır bir mühendislik eğitiminin yanısıra çevreyle ilgili pek çok eğitim aldım. En duyarsız insan bile biraz olsun konuyla ilgilense eminim çevre kirliliğine duyarsız kalamaz. Konunun ehemmiyeti ve aciliyeti özellikle son yıllarda artık gözardı edilemez bir hal almış durumda. Ama ne yazık ki hala çoğumuz işin ciddiyetinin farkında değiliz.


Düşünsenize gelecekte içecek suyumuz, işleyecek toprağımız, soluyacak havamız hatta yaşayacak bir gezegenimiz olmayabilir. Böyle bir tehlike varken, olmayacak bir gelecek için herbirimizin hayat çabası size de anlamsız gelmiyor mu?

Para, ev, araba dahası çocuklarımıza verdiğimiz eğitim, bu dünya olmazsa neye yarayacak?

Hayat çabamızı anlamlandırmak için dünyamızı korumamız şart.

Ben mezun olduktan sonra mesleğimle ilgili herhangi bir işte çalışmadım, yani bir anlamda eğitimimin karşılığını veremedim dünyaya. Ama herzaman çevreye çok duyarlı bir insan oldum, elimden geldiğince çocuklarımı da bu yönde yetiştirmeye çalışıyorum.

Hayatımızın her alanını ele geçiren plastik torbalara karşı da özel bir antipatim var. Biliyorsunuz plastik doğada en geç yok olan maddelerden biri. Bizse hoyratça hergün bu poşetleri kullanmaya devam ediyoruz. Son yıllarda kumaş torba kullanımını teşvik eden pek çok kampanya yapıldı. Ben de kumaş market çantaları yaparak küçük de olsa bir katkıda bulunmak, az da olsa sizlerin dikkatini çok yakın olan tehlikeye çekmek istedim.

Kendiniz için değilse bile çocuklarınızın mutluluğu ve sağlığı için suyu, elektiriği, her türlü yakıtı kullanırken iki kere düşünün. Tek damlayı israf etmeyin. Aldığınız, kullandığınız ve özellikle çöpe attığınız her şeyde iki kat seçici davranın.Çevreye duyarlı ürünleri destekleyin ve günlük keyifleriniz için geleceğinizi riske atmayın.

Sabırla bu sıkıcı yazıyı okuduğunuz için teşekkürler.

En azından kumaş market çantamın üzerindeki şirin kız sizi biraz olsun neşelendirir belki. Market çantası için biraz fazla süslü oldu ama elimde değil, alayıp pullamadan edemedim.Belki market alışverişi dışında amaçlar için de kullanılabilir. Mesela ben kızımın eşyalarını taşımak için kullanmayı düşünüyorum.

Bu arada çanta için leke tutmayan, yıkanabilir bir kumaş seçtim, üzerindeki süslemeler de yıkanmaya dayanıklı.

Dikilecek iki market çantam daha var, onları süslerken daha sade olmaya çalışacağım.

Bu çantalar yakında pasajımda satışta olacak. Benim aracılığımla bir kaç poşet az kullanılması bile beni çok mutlu edecek.

Şimdiden herkese duyarlılıkları için teşekkürler.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Cigdemcigim, yazilarinin hepsi guzel ama beni en cok etkileyen yazi bu oldu diyebilirim. Burada da ben elimden geldigince markete giderken kalin yikanabilir plastikten yapilmis canta (reusable plastic bags) kullaniyorum. Hatta ben bu cantalari arabamin bagajinda sakliyorum ki her alisverisimde unutmadan kullanabileyim. Senin yaptigin canta cok ama cok guzel olmus, belki yazin plaj cantasi olarak da kullanilabilir. Cok sevgiler, Fatma

Cocukla Cocuk dedi ki...

sıkıcı değil faydalı bir yazıydı. Bu konuyla ilgili dönem dönem biz de yazdık sayfalarımızda, 1 kişide bile farkındalık yaratmak çok önemli. Ama bizce asıl çözüm sanayi devlerinin çevreye duyarlı üretim yapmalarında. Kumaş çanta çok hoş olmuş, diğerlerini de bekliyoruz merakla

Unknown dedi ki...

kardessim,
super olmus..walla alisverise de yakisir plaja da..

ellerine saglik..